Ioana Bran

1986, Satu Mare – anul și locul nașterii mele.

M-am născut într-o familie de oameni muncitori.

 

Părinții mei mi-au transmis din copilărie câteva principii cu care am crescut și care mă definesc și astazi. Munca cinstită este unul dintre ele.

 

Am absolvit Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” din Satu Mare, iar apoi Facultatea de Științe Economice a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. M-am format în mediul antreprenorial, îmbinând teoria studiilor cu practica de acasă, din firma familiei.

 

Mi se zice „palincaroșa” sau „pălincăreasa” pentru că în familia mea există o tradiție în producția de palincă. 😊

 

Tradiția este ceea ce ne definește. La noi se păstrează și se duce mai departe, de la o generație la alta, ce am învățat. Părinții mei de la ai lor, eu de la ai mei. Iar copiii mei vor învăța de la mine. Este ceea ce avem mai de preț: istoria noastră, obiceiurile locului, valorile pe care le împărtășim.

 

Am intrat în 2010 în Partidul Social Democrat pentru că am crezut și cred în ideea că nu poți schimba lucrurile de pe margine. Cred, de asemenea, în valorile social-democrației. Ideea că un om care provine din mediul antreprenorial este automat de dreapta este o prejudecată: echitatea, solidaritatea, justiția socială mă caracterizează.

 

În politică am făcut exact ce am învățat de acasă: am muncit. Am fost om de echipă. Am devenit, pe rând, consilier județean, deputat, secretar al Camerei Deputaților, ministru.

 

Sunt în Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților. Analizez, alături de colegii mei, legile care țin de acest domeniu, înainte de a fi puse în aplicare pentru români.

 

Reprezint Tineretul Social Democrat din Satu Mare. Vreau ca tinerii să privească spre noi și să se implice, așa cum am făcut-o și eu, acum 10 ani.

 

Am fost în multe locuri din lume și am văzut și bune, și rele. Am revenit acasă cu convingerea că România este o țară europeană cu istorie, resurse, oameni buni, muncitori și creativi. Exact ca în reclama aceea: nu țara trebuie schimbată, ci modul în care o privim.

 

Am vizitat Coreea de Sud, unul dintre cele mai dezvoltate state.

 

Am asistat live la un meci din liga americană de fotbal. Mi-a plăcut și acolo. Fiecare loc are farmecul lui. Și specificul lui.

 

La noi în Satu Mare îmi place să merg la Sâmbra Oilor. Și la petrecerile câmpenești…

 

Iubesc tradițiile noastre, merg la biserică, sunt apropiată de toate „neamurile”, de mătuși, verișori… Dar nu sunt ipocrită: îmi plac ieșirile cu prietenii mei și, în general, lucrurile specifice tinerilor. În plus, îmi plac foarte mult animalele.

 

Cred că cel mai important lucru e să privești lumea cu onestitate. Și atunci când faci ceva, să îl faci cât de bine poți!

 

Ioana