Satu Mare – locul sufletului meu

Satu Mare este județul în care m-am născut, am crescut și m-am format ca om. E locul căruia îi voi spune mereu Acasă, oriunde mă voi afla.

Deși, de multe ori, zone însemnate sunt confundate cu Maramureșul, Satu Mare are o identitate bine definită pentru toți cei care au pășit vreodată pe aceste meleaguri.

Toți cei care ne-au vizitat vor să revină și asta se datorează în special ospitalității sătmărenilor, nu doar pălincii care în timp a devenit un fel de ambasador al nostru, nu doar căpșunilor de Halmeu renumite în toată țara. Este o formă de ospitalitate rar întâlnită în țară, care spune că atunci când un strain îți calcă pragul trebuie să-l primești la tine acasă ca și cum ar fi unul de-ai tăi.

Aflat la graniță cu Ungaria și cu Ucraina, cu o populație de 329.079 de locuitori, județul Satu Mare beneficiază de o poziție privilegiată, neexploatată suficient niciodată de cei care l-au condus.

Satu Mare deține o comoară de ape termale – o treime din țară, începând de la Stațiunea Balneară Tășnad – perla apelor termale din regiune, până la Băile Acâș sau Mihăieni, iar de câțiva ani Aquastar – cea mai recentă atracție a zonei în acest domeniu. Multe izvoare sunt însă neexploatate deloc.

Străjuit de munții Oașului, brăzdat de Someș și de alte râuri mai mici, județul Satu Mare cu zonele sale tradiționale pitorești poate reprezenta o atracție turistică în sine, dar și o destinație de business pentru companiile care vor să investească aici, având în vedere că se află la graniță.

Someșul, cu satele așezate de-a lungul râului, este zona de care mă simt atașată sufletește cel mai mult. E zona în care am copilărit la Medieșu Aurit, zona în care în curtea Castelului Medieval – pe atunci o ruină – am înțeles ce înseamnă să-ți cunoști trecutul și să-l înțelegi.

Codrul este, de asemenea, zona care mi-a înseninat copilăria – la Roșiori, la bunicii din partea tatălui -, dar și zona care m-a adoptat mai târziu, la Păulești. Sunt locuri în care am găsit o oază de identitate și spiritualitate românească, cu oameni harnici și modești. Codrul Sătmarului face parte din Țara Codrului – o regiune istorică situată pe teritoriile județelor de azi Satu Mare, Maramureș și Sălaj, așezată de o parte și de alta a culmii Făgetului sau a Codrului. Codrul este un colț de lume poate prea puțin știut înafara zonei noastre, dar pe atât de mult iubit. Codrenii sunt oameni care, fără să epateze, și-au păstrat tradițiile de veacuri ca mod de viață. Iată de ce Codrul merită mai mult decât a primit, merită să se dezvolte mai mult decât s-a dezvoltat până acum.  

Țara Oașului – o țară într-o țară – este, probabil, una dintre cele mai pitorești din Satu Mare. Cu o stațiune montană – Luna Șes – care promite să devină în următorii ani cea mai mare atracție all season din regiune, cu Mănăstiri precum Bixad, Portărița sau Moișeni, cu oameni mândri care încă își poartă portul tradițional în zilele de sărbătoare și cu mulți antreprenori de succes, Țara Oașului este un prețios „ambasador” al nostru.

Zona Careiului și satele șvăbești, cu o populație majoritar maghiară,  este cunoscută nu doar pentru Castelul Karolyi din municipiul Carei – una dintre cele mai frumoase atracții ale județului nostru, dar și pentru pământurile roditoare și pentru hărnicia oamenilor care înțeleg cât de important este rolul fiecăruia într-o comunitate. Careiul este ultima brazdă de pâmânt eliberată de sub ocupația horthystă, locul în care sărbătorim anual la 25 octombrie Ziua Armatei Române.

Revenind la orașul Tășnad și satele din jur, de această zonă mă leagă multe amintiri frumoase. Zona este recunoscută pentru hărnicia oamenilor care lucrează pământurile roditoare până la ultimul acru.

Nu întâmplător am lăsat la urmă municipiul Satu Mare. Un oraș frumos pentru cei care îl cunosc, care cu puțină viziune și implicare și cu un primar dedicat ar putea deveni fermecător.

Satu Mare este un oraș multietnic, multicultural și multiconfesional, în care românii, maghiarii, șvabii, ucrainenii și alte minorități conviețuiesc în armonie, dincolo de ce lasă lumea politică să transpară.

Dincolo de locuri sunt oamenii și poveștile lor. Oamenii care își poartă portul popular și azi, meșteșugarii care ne ajută să nu dăm uitării tradițiile noastre bogate, dar și oameni de afaceri care prin produsele ce le-au creat au reușit să ducă renumele județului peste graniță.

Acesta este județul Satu Mare, cu locuri frumoase, dar unele nedrept lăsate în urmă. Cu un potențial uriaș, care așteaptă încă să fie valorificat.

Fara comentarii

Adauga un comentariu