Slujbă de sfințire a Catedralei Ortodoxe din Satu Mare, după restaurare

Frumoasa catedrală ortodoxă care străjuiește Centrul Vechi al Sătmarului a fost sfințită azi, la peste 80 de ani de la punerea pietrei de temelie și după ample lucrări de restaurare și reabilitare.

A fost un moment solemn, dar și de bucurie. Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată între anii 1932-1937, cu o arhitectură care îmbină armonios stilul bizantin cu cel brâncovenesc.

După lucrările realizate în ultimii doi ani din fonduri europene, dar și din fonduri proprii și cu ajutorul credincioșilor, bisericii i-a fost redată frumusețea de la început, fiindu-i puse în valoare valenţele arhitecturale de monument istoric, dar i-au fost aduse îmbunătățiri și facilități corespunzătoare vremurilor în care trăim.

Cu o valoare istorică şi spirituală reprezentativă pentru patrimoniul cultural al Sătmarului, Catedrala are de acum și un spaţiu muzeal pentru expunerea obiectelor din patrimoniul propriu, cu o valoare istorică și artistică însemnată pentru orașul nostru.  

Slujba de sfințirea a Catedralei a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul – Arhiereu-vicar al eparhiei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

A fost un ceremonial religios emoționant, la care am asistat alături de colegii mei și de o mulțime de credincioși, în condiții de distanțare fizică.

Felicitări preoților parohi Cristian Boloș și Radu Șimonca pentru truda lor și credincioșilor care au sprijinit restaurarea acestui simbol!

Fara comentarii

Adauga un comentariu